Om oss

13 april 2015

Trubadur

Josefine Visescene har eksistert siden våren 1995 og har konserter hver onsdag, bortsett fra om sommeren og ved juletider.

Vi kaller oss visescene, men definerer viser i bred forstand uansett hvilken sjanger musikken tilhører. De artistene som opptrer hos oss sokner like mye til rock, jazz og folkemusikk. Framføring av norsk samtidsmusikk med vettuge tekster er vår vesentlige virksomhet og grunnlaget for prosjektet vårt.

Det er alltid en hovedartist fra et eller annet sted i Norge, en sjelden gang fra et nordisk land, på plakaten. Etterpå er det åpen scene. Kvaltiteten på de ofte unge artistene som opptrer her har steget betraktelig i de siste årene.

Vi har et snitt på 80% mer eller mindre nyskrevete viser av norske opphavsmenn på konsertene våre og dette vil vi gjerne opprettholde. Vi jobber med dette på forskjellige måter og samarbeider ofte med artistene under programplanleggingen, dersom de ønsker det. Vi setter også i gang spesielle konsertprosjekter, foreksempel en serie med “opphavspersonsaftener” hvor forskjellige artister framfører verkene til en spesiell opphavsperson.

Tilholdstedet er Josefine Vertshus i Josefinegt 16 ved Bislett. Her er det bare plass til 130 mennesker ved bord. Men vi har gode betingelser her og stedet har atmosfære.

Josefine Visescene er et ideelt foretagende som drives av de tre styremedlemmene Kari Svendsen, Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli. Inngangspengene vi tar går til proff lyd og honorarer og reise/opphold til artistene, ved siden av nødvendige driftsutgifter. Grunnlaget for driften av klubben ligger mye i de tre styremedlemmenes kontakter gjennom mange år som profesjonelle utøvende viseartister.

Vi tar opp alle konsertene og mange unge talenter bruker kopier av dette til demoer, og de fleste vil gjerne ha opptak av seg sjøl til eget bruk. Lista over artister og opphavspersoner som sier at Visescenen har vært avgjørende for å sette i gang karrieren deres begynner å bli lang.

 

I år 2000 begynte vi å bestille nyskrevne viser fra både etablerte og uetablerte utøvere som blir framført med storoppmerksomhet på en av konsertene.

Vi tør skryte av å ha et inspirerende og sakkyndig publikum. I tillegg er vi et treffsted for proffer og amatører, unge og gamle i bransjen. Med årene har vi også fått kontakt med mange unge proffe musikere som samles hos oss og gjerne akkompagnerer sangerne. “Dere har jo laget et faglig forum” er ofte reaksjonen til folk i bransjen.

For booking og deltakelse på åpen scene send e-post til:   Jørn SimenØverli: jornsimen@jornsimen.no


Josefine Visescene er blitt en viktig kulturinstitusjon:

  1. Scenen vil bidra til å ta vare på og videreføre viktige aspekter ved norsk visetradisjon, og vil være en scene og arena for norske opphavsmenn og kvinner.
  2. Scenen vil sette søkelys på mindre kjente deler av denne tradisjonen som ikke har noe annet naturlig forum i norsk musikkliv.
  3. Vi er viktige som en scene for å slippe fram nye talenter. I tillegg søker ukjente artister til oss for å opptre på åpen scene etter hver konsert og kvaliteten på artistene øker stadig.
  4. Vi setter fokus også på sangteknikk og formidlingskunst gjennom egne arrangementer og work-shops beregnet på dette.
  5. Vi er blitt et forum hvor etablerte artister prøver ut nye ting for et publikum som har fått et svært godt ry blant artiser. Enten om artistene beveger seg inn på nye områder, eller om de har laget nytt stoff over sin vanlige lest.
  6. Vi har fått en «crossoverfunksjon» og slipper fram nye talenter fra forskjellige sjangre. Tradisjonelle viser, jazz, klassisk sang, sanger fra fremmede kulturer og andre retninger møtes hos oss.
  7. Vi bestiller viser fra kjente og kjære, og unge og lovende opphavspersoner og utøvere. Dette framføres første gang hos oss og media viser foreløpig stor interesse.

Josefine Visescene mottar støtte fra:

Oslo Kommune, Byrådsavdelingen
Fond for utøvende kunstnere
Fritt Ord
Norsk kulturråd
Komponistenes vederlagsfond
Tekstforfatterfondet
Musikkutstyrsordningen