Startside > Tidligere konserter > 13. oktober: Minnekonsert for TONY SHEEHAN

13. oktober: Minnekonsert for TONY SHEEHAN

18 august 2010

Tony var gjennom mange år en markant person innen det norske og det norsk/engelske visemiljøet. Venner og medmusikanter kommer og hyller Tony fra scenen.

Kveldens program

Konfansier :Leiv Solberg, NRK

GAMMEL RESERVE:
Erland Lyngve. Morten Asklie, Magnus Freberg,
Inge Torstenson, Hans Graasvold
og Kari Svendsen

Åsa Ringborg, Hans Graasvold, Geir Otnes og Richard Burgess

BYGG BAND

HEGE RIMESTAD

CLONAKILTY

Det er laget en CD med Tony som vil være til salgs.

Lillebjørn om Tony: http://www.lillebjorn.no/?p=476

Tony Sheehan

En stor stemme forstummet altfor tidlig i fjor sommer. Folkesangeren Tony Sheehan døde i sitt hjem på Nesodden 2. august, bare 62 år gammel.

Tony kom fra Newcastle I Nord-England til Oslo for 40 år siden og gled rett inn i vårt hjemlige visemiljø. Berømte britiske visesangere som Ewan MacColl og Ian Campbell hadde gjestet Norge, og NRK holdt oss oppdatert på det som skjedde innen britisk folkemusikk. Men her sto det plutselig en rotekte britisk folkesanger med en helt fantastisk stemme og et enormt repertoar.

Tony var med på å starte gruppa British Folk i 1971, hvor han og Kari Svendsen var de musikalske frontfigurene. De markerte seg snart på Club7, Visekuben og andre profilerte spillesteder på den tiden. Ett av gruppas populære numre var en gruvearbeidersang fra Tonys hjemfylke, «Little Chance», som  hans gode venn Lillebjørn Nilsen satte norsk tekst til. Resultatet ble Ola Tveiten, som  i dag er en del av vår norske folkelige sangskatt. Gjennom årene opptrådte Tony over hele Norge med mange ulike konstellasjoner av musikere. Som instrumentalist var hans hovedinstrument det lille engelske trekkspillet concertina. Han hadde en imponerende musikalsk allsidighet og var like fortrolig med gamle swing-låter, Beatles-repertoaret og engelsk music-hall som med tradisjonsmusikken fra sitt eget hjemfylke. Som etterkommer etter irske innvandrere hadde han i tillegg et stort repertoar av irsk musikk.

Men Tony lot seg ikke begrense av språket. Hans sterke politiske engasjement førte ham inn i gruppa Stein og jord på 1970-tallet. Tjue år senere dannet han og hans medmusikanter Uforskyldt skilte menns forening. Gruppa arrangerte sine originallåter til en kabaret som de spilte for fulle hus på Det Norske Teatrets biscene. Det som preget Tony som menneske var humoren – han spredte glede rundt seg. Hos ham satt latteren og de gode historiene løst. Det er nok fremfor alt dette vi, hans venner, vil minnes og savne: Glimtet i øyet, latteren som bare boblet over og den fantastiske stemmen.

Erland Lyngve