Startside > Tidligere konserter > 25. oktober: VIOLETA PARRA – 100 år!

25. oktober: VIOLETA PARRA – 100 år!

23 august 2017

Med:

«Veronica Tiznado y sus amigos» (betyr Veronica Tiznado og hennes venner)
Veronica: Sang og gitar
Leonel Butron: Zamponas og Quena
Javier Lizares: Galmes  Gitar og Charango


Leonel Butron – Javier Lizares Galmes


Luis Sucari & Carlos Aranguiz. Musikalsk duo fra Latin-Amerika – Chile.
Berta: Gitar og vokalist.
Carlos: Charango, Cuatro venezolano, Zampon̂as og Kor.


Pablo Alcayaga: Gitar og vokalist


Lars og Jørn Simen bidrar med Parra på norsk

Parra på norsk! Konserten er kommet i gang på initiativ fra
Kulturforeningen Violeta Parra.

OBS! Konserten er i 2. etasje!

Om Violeta Parra

I 2017 er det 100 år siden den chilenske folkloristen og sangeren Violeta Parra ble født.

Folkesangeren Violeta Parra, en av de mest populære artister i Chile på 40, 50 og 60-tallet, hadde reist land og strand rundt i Chile og samlet 3000 folkesanger.

Hun var en av de viktigste musikerne i folklore-boomen på 1950-tallet. Dette la grunnlaget for en musikalsk bevegelse i Latin-Amerika på 1960-tallet som fikk navnet  ”Nueva cancion” (Ny Sang) og som i Chile fikk navnet ”Nueva cancion chilena”. Bevegelsen fornyet tradisjonell folkemusikk, og tekstene hadde en tydelig sosial og politisk vinkling.
Bevegelsen ønsket å motvirke dominansen som musikk fra Europa og USA hadde fått i Chile og Latin-Amerika. Instrumenter som ble brukt var gitar, Quena (fløyte), Zampona (panfløyte) og Charango (strengeinstrument i lut-familien), alle med bakgrunn fra fra Andesregionen,  Cajon (et boks-formet persekusjonsintrument fra Peru) og Guitarron (25-strengs instrument fra Chile).

Violeta Parra og hennes barn etablerte en av de viktigste musikk-cafeene for folklore og ”Nueva cancion” i Chile, ”La Peña de Los Parra”.
Disse musikk-cafeene ble forbudt og nedlagt under diktaturet i Chile, som varte fra 1973 til 1989, og sangerne ble forfulgt, arrestert eller reiste i eksil.
Som alle husker var en av de aktive musikerne Victor Jara, som ble holdt innesperret, torturert og drept på nasjonalstadionen.

Violeta Parra ble født i 1917 og i 2017 feires vi 100-årsjubileet for henne. Hun døde for 50 år siden, i 1967, hun tok sitt eget liv.

I Europa, USA og mange andre land er hun mest kjent for sangen ”Gracias a la vida” (Jeg vil takke livet) som mange har tolket, bl.a. Arja Saijonmaa, Marie Bergman, Mercedes Sosa, Joan Baez, Inti-Illimani blant flere.