Startside > Tidligere konserter > VÅREN 2016 – 1. februar: Karuzela Trio

VÅREN 2016 – 1. februar: Karuzela Trio

25 januar 2017

karuzela-trio-w

 

KARUZELA TRIO med Jørn Simen Øverli, Guro von Germeten og Espen Leite, accordion.
Jørn Simens vakre versjoner av kjente, litterære polske viser. For først gang gjendiktet til et annet språk.

35 års-jubileum SOLIDARITET NORGE – POLEN.

KARUZELA TRIO – polske sanger på norsk

Velkommen inn i et univers hvor Gud serverer jordbæris og tilgir. Han klør seg på kronen og blir bedt om å gi menneskene mindre strevsomme fjell å bestige, slik at hjertene deres endelig kan bli rolige. I KARUZELA er det morsom maskebruk i maskeraden, lykkestunder bak fasaden, samt grå klemmer med tristhet i fra landet som blir beskrevet som «faren og moren og himmelen og helvete på jorden.» Her er hodene fulle av smaragder og håndflatene som konvaller. Rundt kjærligheten banker regnet på, der trives djevlene, mens madonnaene stiger på livets karusell, og snurrer rundt og rundt i røde hesters ville seksspann.

KARUZELA er en kontrastfull samling universell polsk poesi og musikk, skrevet de siste 30 årene. Materiale har frem til nå, kun vært fremført på originalpråket og for et polsk publikum. Som Agata Passent, datter av den polske dikteren Agnieszka Osiecka (forfatter av de fleste Karuzelatekstene), beskriver det: «Polish composers have written fantastic melodies, and Polish poets have written beautiful lyrics for many years, but no one outside Poland has had a chance to listen to them, because Eastern European artists, musicians and writers as well as their fantastic songs couldn’t travel outside the «iron curtain». Poets such as Agnieszka Osiecka, Julian Tuwim or Jacek kaczmarski are icons of Polish history, every child knows their names. One can say they are the essence of «polishness».»

Karuzela ble utgitt i 2011 som et større ensembleverk med norske og polske musikere, nå tar Jørn Simen Øveli, Espen Leite og Guro von Germeten materiale med seg i en turnevennlig triovariant og inviterer publikum inn i en sterk, undrende og vilter verden av polske melodier og historier. «Alle tekstene er «gjenfortellinger» av Jørn Simen Øverli, ut fra polsk-norske prosaoversettelser og nære drøftelser med prosaoversetterne og polske litterater. Og med visdommen om det allmenne i tilværelsens mysterier, bisarre tildragelser og underfundige fryd, har det lykkes ham kongenialt å gjendikte i en personlig, innholdsrik språkstil, hvor ordene smyger seg inn i melodiene og samtidig tar velfraserte avsett derfra. Dette er ultimativ musikalitet. « Fra anmeldelse av KARUZELA i Jazznytt.

Om utøverne:
Jørn Simen Øverli (vokal og gitar) er en prisbelønt legende i norsk viseverden, ikke minst med sine tolkninger og versjoner av Øst-og Sentraleuropeiske sangdiktere som Vladimir Vysotskij. Han har introdusert flere nye viseunivers for nordmenn. Med sine friske tolkninger av kjente og ukjente Prøysenviser har han også kastet nytt lys over vår nasjonalskald.

Espen Leite (trekkspill) studerte ved Norges Musikkhøgskole med samtids-musikk og argentinsk tango som spesiale. Leite er en trekkspiller som beveger seg over et stort musikalsk spekter og har blant annet skrevet musikken til ”The Suicide” på National theateret i Oslo og til Ibsens ”Terje Vigen” og Hamsuns ”Livet lever”.

Guro von Germeten (vokal) er ny i Karuzelasammeheng, men har de siste årene turnert inn og utland med sitt ensemble Schwindelfrei Orchestra, med egenkomponert musikk i en heftig blanding av jazz, vise og balkan. Sammen har de utgitt tre plater – den siste «Jeg fant en bit av deg» ble til da hun i jubileumsåret