Startside > Tidligere konserter > 1. mars: SYNG FOR MEG HEMBYGDS SKOGER – Åsta Holth

1. mars: SYNG FOR MEG HEMBYGDS SKOGER – Åsta Holth

25 januar 2017

skog-foto-tove-gronli-w

 

Åsta Holth – dikteren fra Finnskogen.
Tonesatt av Kjetil Skaslien.
Cesilie Skaslien, Eva Vemundsberget, Sten Bjørge Skaslien Hanseid.
Musikere: Per Husby, Per Bredesen, Lars Ihler og Kjetil Skaslien.

Året er 1994. Datoen er 27. september. TV programmet Da Capo er nettopp avsluttet. Nitti år gamle Åsta Holt puster ut på bakrommet Hun har gjort en strålende innsats. Hennes svar på programleder Vidar Lønn -Arnesens spørsmål om hvordan det er å bli gammel gjorde stor lykke.

” Å det er bære fint det. En slipper detta sexpresset da veit du. ”

Jeg var med i samme program og hadde en pratestund med Åsta etterpå. I hele mitt voksne liv har jeg lest og vært glad i Åstas diktning. Tanken om å lage musikk til diktene hennes lekte i bakhodet både titt og ofte. Jeg nevnte mine tanker for Åsta. ”Kanskje jeg kan lage en forestilling med dine vakre dikt og min musikk?” Svaret var kontant:

” Det skær du gjæra Kjetil, men det skær itte væra slik pling plong musikk!”

Dette er 22 år siden. ”Je håper at det blir mens je lever!” Slik ble det ikke. Jeg er likevel stolt og glad for endelig å kunne presentere Åstas fantastiske skildringer. Det har vært utrolig spennende og krevende. Jeg håper at musikken gir diktene det de fortjener.

Orkesternummeret ”Siste tango i fjøset” er inspirert av alle møtene Åsta og jeg hadde i fjøset hennes. ”Du, Kjetil, sa hun en dag: ”Det er ingen som veit det, men je er så glad i tango! Du veit vi er jo begge av finneætt. I Finland så er tango veldig populært. Så hvis du lagar ein tango tæil mæ, så blir je glad!”

Så ble en tango da, tilegnet Åsta.

Jeg hadde min første opptreden her i Svullrya for 73 år siden, så da var det på tide å få komme tilbake med forestillingen tilegnet Åsta Holth: SYNG FOR MEG HEMBYGDS SKOGAR!

Kjetil Skaslien