Startside > Tidligere konserter > 19. oktober: Alf Cranner 80 år!

19. oktober: Alf Cranner 80 år!

8 august 2016

Venner og kollegaer i strie strømmer hyller viseveteranen!
Bokslipp: Alf Cranner har skrevet om vennskapet med Alf Prøysen.

 

Cranner-Alf-w

 

Alf Prøysen og Alf Cranner – én sjel i to legemer

Alf Cranner hadde akkurat gitt ut sin første viseplate da han traff visemesteren Alf Prøysen. Vennskapet mellom de to var umiddelbart. Fra det første møtet i 1964 til Prøysens død i 1970 stod de hverandre svært nær. Fra Alf til Alf er historien om et vennskap. Den speiler en nær relasjon som går gjennom flere år, via samvær, brev og telefonsamtaler.

Bok-Cranner-wDen unge Alf er vestkantgutt med kunstnerambisjoner, den eldre Alf er folkekjær og folkelig dikter fra Hedmarken. Den eldre kjenner seg likevel igjen i ungdommen, og blir som en far for ham. Cranner føler stor ambivalens til arven han bærer, men Prøysen hjelper ham til å frigjøre potensialet i seg selv, både som kunstner og i livet. Gjennom vennskapet med Prøysen tør Cranner å konfrontere sin egen fortid, og sammen med Cranner får Prøysen får være helt seg selv. De to hadde mer enn sceneskrekk felles, og vennskapet svinger fra mester og læregutt til en dyp gjensidighet og samarbeid. Fra Alf til Alf er en fortelling to kunstnersinn som finner fellesskap i mer enn viser, og skildrer en unik relasjon i stadig utvikling.

Alf Cranner inviterer leseren inn bak scenen, og boka gir leseren et unikt innblikk i Prøysens store menneskelighet, fra en av dem som stod ham aller nærest.