Arkiv

Arkiv for emne ‘Tidligere konserter’

6. september: SJØMANNSVISER

23 august 2017 Comments off

 

Turalleri og andre sjømannsviser!

Ledertoikaen Kari, Lars og Jørn Simen, og Fredrik Otterstad, sang og kontrabass.
Espen Leite, akkordion.
Havsalt og sødme, drama og romantikk 
og rytme – og kanskje en stor Stor overraskelse!

13. september: SKARE og DROLSUM STASJON

23 august 2017 Comments off

 

 

SKARE
Da Karianne Sissener Amundsen og Kjell Inge Kamsvåg møttes for første gang i 2014 var det ingen av de som visste at det skulle bli startskuddet for et så produktivt og spennende samarbeid. Låtene kom på løpende bånd og de innså raskt at de satt på noe helt spesielt. 
 
Skare har siden da utviklet seg til å bli et samspilt og mangefasettert band. Selv om besetningen tilsier at de spiller bluegrass liker ikke bandet å begrense seg og sounden ligger tettere opp imot visepop-sjangeren enn noe annet. Bandet slipper i høst sitt første album.

DROLSUM STASJON
Spillejobbene renner inn for Drolsum Stasjon. Fra å være et lokalt bluegrass-fenomen på Ringerike har det ivrige seksmannsbandet fra Hønefoss blitt en happening langt utenfor hjembygda. Siden oppstarten i 2010 har de gitt ut to album, sluppet fem singler og avholdt langt over 150 konserter. 
 
Fra værharde Svalbard i nord til langt mer sommerlige temperaturer og festivaljobber i Nederland, Langesund og Risør, for å nevne noe, har publikum latt seg rive med og sjarmere av de seks herrene. 

20. september: MAHSA VAHDAT – persisk sangpoesi

23 august 2017 Comments off

 

Mahsa Vahdat, Irans største kvinnelige stemme for tiden, synger fra persisk sangpoesis store skattekammer. Iran har minst to av verdenspoesiens ti på topp: Hafez og Rumi, og Mahsa forteller om deres diktning og snakker med Erik Hillestad om nøkkelbegrep innen denne litteraturen. Hun har i mer enn 10 år samarbeidet med norske musikere og utgivere og etablert seg som en kjent og kjær stemme i Norge.

27. september: MAJA S. K. RATKJE og FRODE HATLI

23 august 2017 Comments off

Foto: Frida Haltli

For første gang i duokonsert!

Maja S. K. Ratkje (vokal) og Frode Haltli (trekkspill) framfører egne låter og viser fra sine inspirasjonskilder.

Maja og Frode er kanskje mest kjent fra eksperimentelle musikkformer, og Maja aller mest som komponist. I samarbeid med gruppa POING har de gitt ut to plater og spilt sanger av Weill/Brecht og arbeidersanger fra mange land i særegne versjoner.

Som duo har de lagd sanger og bestillingsverker for en rekke anledninger. Den første låten de lagde sammen var en tango til en tekst av Gunnar Ekelöf, som ble gitt i bryllupsgave til et vennepar. Senere ble det til en liten sangsyklus med to tangoer til, og flere sanger til tekster av andre forfattere, bl.a. norske Karin Haugane. På Josefine vil de framføre flere av disse sangene, og dessuten gjøre «cover-versjoner» av viser og sanger som har vært til inspirasjon både profesjonelt og privat!

4. oktober: GEIRR LYSTRUP og MAREN AARSKOG

23 august 2017 Comments off

«Lyden av Mjøsa»

Foto: Ricardofoto

Geirr Lystrup og Maren Aarskog med Frode Berntzen, gitar. Ole Gjøstøl, piano.
Morten Strypet, bass.

Vått og rått, lekende og lyrisk.
Geirrs nyskrevne kjærlighetserklæring til vårt lille innlandshavMjøsa.
Ny CD!

18. oktober: CAMILLA SUSANN HAUG

23 august 2017 Comments off

 

«TUSENTRINNSTRAPPA»

PLATESLIPP PÅ JOSEFINE VISESCENE

 

Camilla Susann Haug slipper sitt andre soloalbum «Tusentrinnstrappa» på Josefine visescene den 18. oktober. På dette albumet har hun samarbeidet med produsent Georg Buljo og synger egenkomponerte sanger på klingende ranværingsdialekt. Albumet er spilt inn i det legendariske studioet «Atlantis Grammofon» i Stockholm, et av Sveriges eldste innspillingsstudioer, så her har Camilla og sine makalause musikere gått i fotsporene til forbilder som Monica Zetterlund, Jan Johansson og Cornelis Vreeswijk.

På konserten på Josefine medvirker også Espen Berg (piano), Lars Andreas Haug (blås) , Bárður Reinert Poulsen (bass) og Simon Olderskog Albertsen (trommer).

Camilla hadde release på sitt første soloalbum på Josefine viseklubb i 2007, så kvelden blir en feiring av hennes 10 år som plateartist.

På det nye albumet «Tusentrinnstrappa», har hun fått med seg den fremadstormende pianotrioen «Espen Berg Trio», i tillegg til hele tretten av sine andre favorittmusikere: Pål Moddi Knutsen (vokal), Tore Brunborg (sax), Torben Snekkestad (sax), Gunnar Halle (trp), Atle Nymo (klar), Per Willy Aaserud (trp), Lars Andreas Haug (tub), Georg Buljo (git), Tom Rudi Torjussen (perk), Anne Hilde Grøv (kor), Mathias Heise (munnspill), Sebastian Gruchot (stryk), Rasmus Solem (kor).

Camilla er opprinnelig fra Mo i Rana og bor for tiden i Arendal, hvor hun lever av musikken. Hun synger i den Oslobaserte vokalgruppa «Pust» som i september 2017 kommer med sitt femte album «Huggu over vatn» (Grappa). Hun synger i jazzensemblet «Lars Andreas Haug band», som har turnévirksomhet i Norge og Tyskland og ga ut albumet «Conrairo» i 2013 (Curling Legs). I 2007 ga hun ut soloalbumet «Noen ganger blått» (Kirkelig kulturverksted).

Hun har sluppet to singler digitalt fra albumet: «Lengt etter lys» og «Tusentrinnstrappa», som begge kan høres på ITunes/TIDAL/Spotify. Se også videoen «Lengt etter lys» på YouTube: https://www.youtube.com/results?search_query=camilla+susann+haug

25. oktober: VIOLETA PARRA – 100 år!

23 august 2017 Comments off

Med:

«Veronica Tiznado y sus amigos» (betyr Veronica Tiznado og hennes venner)
Veronica: Sang og gitar
Leonel Butron: Zamponas og Quena
Javier Lizares: Galmes  Gitar og Charango


Leonel Butron – Javier Lizares Galmes


Luis Sucari & Carlos Aranguiz. Musikalsk duo fra Latin-Amerika – Chile.
Berta: Gitar og vokalist.
Carlos: Charango, Cuatro venezolano, Zampon̂as og Kor.


Pablo Alcayaga: Gitar og vokalist


Lars og Jørn Simen bidrar med Parra på norsk

Parra på norsk! Konserten er kommet i gang på initiativ fra
Kulturforeningen Violeta Parra.

OBS! Konserten er i 2. etasje!

Om Violeta Parra

I 2017 er det 100 år siden den chilenske folkloristen og sangeren Violeta Parra ble født.

Folkesangeren Violeta Parra, en av de mest populære artister i Chile på 40, 50 og 60-tallet, hadde reist land og strand rundt i Chile og samlet 3000 folkesanger.

Hun var en av de viktigste musikerne i folklore-boomen på 1950-tallet. Dette la grunnlaget for en musikalsk bevegelse i Latin-Amerika på 1960-tallet som fikk navnet  ”Nueva cancion” (Ny Sang) og som i Chile fikk navnet ”Nueva cancion chilena”. Bevegelsen fornyet tradisjonell folkemusikk, og tekstene hadde en tydelig sosial og politisk vinkling.
Bevegelsen ønsket å motvirke dominansen som musikk fra Europa og USA hadde fått i Chile og Latin-Amerika. Instrumenter som ble brukt var gitar, Quena (fløyte), Zampona (panfløyte) og Charango (strengeinstrument i lut-familien), alle med bakgrunn fra fra Andesregionen,  Cajon (et boks-formet persekusjonsintrument fra Peru) og Guitarron (25-strengs instrument fra Chile).

Violeta Parra og hennes barn etablerte en av de viktigste musikk-cafeene for folklore og ”Nueva cancion” i Chile, ”La Peña de Los Parra”.
Disse musikk-cafeene ble forbudt og nedlagt under diktaturet i Chile, som varte fra 1973 til 1989, og sangerne ble forfulgt, arrestert eller reiste i eksil.
Som alle husker var en av de aktive musikerne Victor Jara, som ble holdt innesperret, torturert og drept på nasjonalstadionen.

Violeta Parra ble født i 1917 og i 2017 feires vi 100-årsjubileet for henne. Hun døde for 50 år siden, i 1967, hun tok sitt eget liv.

I Europa, USA og mange andre land er hun mest kjent for sangen ”Gracias a la vida” (Jeg vil takke livet) som mange har tolket, bl.a. Arja Saijonmaa, Marie Bergman, Mercedes Sosa, Joan Baez, Inti-Illimani blant flere.

1. november: ELIAS AKSELSEN med familie

23 august 2017 Comments off

 

En visekveld med taterviser, gode historier og noen julesanger (siden vi nærmer oss jul).
Barna Stig, Kristine og Veronica bidrar også. Karl-Fridtjof Johansen, gitar.

Dette blir en varm og innholdsrik kveld litt utenfor det vanlige konsert konseptet man forventer rundt en «førjulskonsert».
Med Elias Akselsen og hans families bakgrunn som tater, blir denne turné-runden noe utenfor det vanlige. Mange kaller livet en reise, og for romanifolket er dette uttrykket også en egen erfart betydning. I over 600år har denne folkegruppen vært her i Norge, i en evig vandring ofte fra det vonde – til håp om noe bedre. Disse erfaringene gjenspeiles i sangformidling. Dette blir en konsert basert på julens evangelium, sårhet og glede. Man skal kunne kjenne rent metaforisk knitringen fra leirbålet når tatervisene fremføres til juleklokker sendt fra himmelen når man nå synger om ventetiden frem til jul. 

8. november: ELI STORBEKKEN og SIGURD HOLE

23 august 2017 Comments off

 

FABEL 

Eli Storbekken, vokal. Sigurd Hole,  kontrabass. Jørn Erik Ahlsen – gitar

Jarle Vespestad, trommer. Britt Pernille Frøholm, hardingfele.
Karl Seglem, bukkehorn/saxofon.

Sigurd Hole, Eli Storbekken Foto: Andreas Ulvo

I 2016 gav Eli Storbekken i samarbeid med Sigurd Hole ut det kritikerroste albumet Fabel. Fabel er en hyllest til vår musikalske kulturarv som tar oss med tilbake i tid med en eventyrlig blanding av folkemusikk og jazz. Storbekken har gravd langt ned i Nordens repertoar av eldre viser og funnet frem de låtene som står hennes hjerte nærmest, med melodivarianter hentet hovedsakelig fra grensetraktene i Hedmark og Østfold. Musikken er arrangert av Sigurd Hole. Med utgangspunkt i sitt jazzlandskap har han – med god hjelp av de fremragende musikerne i bandet – skapt et åpent møte mellom tradisjon og nyskapning hvor blant annet improvisasjon og jazzaktige elementer gir musikken nye farger. I sentrum står sterke melodier og tekster om ulike mellommenneskelige forhold som er like aktuelle i dag som de var for 250 år siden. Selv om mye av innpakningen er av en mer moderne karakter er det opprinnelige musikalske uttrykket er godt ivaretatt, noe den nylige Spellemann-nominasjonen for 2016 i kategori Folkemusikk / tradisjonsmusikk er et godt bevis på.

Om hovedutøverne

Eli Storbekken er en av Norges mest etablerte og erfarne folkesangere. Hun har en lang og variert karriere innen den vokale folkemusikken bak seg, og har gitt ut fire soloplater og boka «Nattergalen». I 2014 og 2009 fikk hun Folkelarmprisen for utgivelsene ”Rosekolla” en dokumentasjonscd og «Maros». Storbekken har medvirket på festivaler i hele Norden, og har representert Norge i Russland, Ukraina, USA, Quatar og Østen. Ved siden av utøvende virksomhet underviser Storbekken i folkesang blant annet ved Ole Bull Akademiet og UiO.

Sigurd Hole er best kjent fra sitt arbeid med band og musikere som Eple Trio, Tord Gustavsen, Jon Eberson, Helge Lien, Karl Seglem – og sitt eget band Sigurd Hole trio. Han har turnert verden rundt og har medvirket på mer enn 25 plateutgivelser. Hole har lang erfaring både som komponist og arrangør med produksjon for alt fra små besetninger til større ensembler som Kringkastingsorkesteret. I tillegg til utøvende virksomhet underviser han i kontrabass ved Norges Musikkhøgskole.

Sitater fra pressen: 

Østlending den 7/8 2017

fra Festspillene i Elverum

Eli Storbekken mante fra trolske toner og urkraft i sin musikalske eventyrreise i Gravberget kirke!

«Fabelaktig fabelmusikk, en konsert med stor formidlingsevne og musikalitet i verdensklasse.» (Arbeidets Rett)

«En framifrå utgivelse til å nytes fra uhemmet fra først til sist.» (Hamar Arbeiderblad)

«Instrumenteringen og de elegante arrangementene gjør Fabel til en utgivelse som merker seg ut – et knippe vakre viser presentert på en framifrå måte!»

(Avisa Hordaland)

Utenom Sigurd og Olav Torget  var de andre musikerne på innspillingen: Karl Seglem – sax/bukkehorn, Nils Økland – fele

«Tøft, annerledes og nytt!» (Tor Hammerø)

15. november: OSLOTONEN – en kabaret

23 august 2017 Comments off

 

Hvis tonen surner, kan du slå opp da?

Samtidskomponist Synne Skouen har skrevet fusjonistisk musikk for slampoetiske tekster av Torgeir Rebolledo Pedersen. Dette er en kabaret hvor de toneangivende og fremtredende utøverne Guri Egge, Håkon Thelin og Håkon Austbø får liv og virke vevd inn i musikk og handling i en blanding av virkelighet og fiksjon, forakt og kjærlighet.

Guri Egge, vokal, tekst. Håkon Austbø, klaver, tekst. Håkon Thelin, kontrabass, tekst.
Torgeir Rebolledo Pedersen, poet.

VÅREN 2016 – 1. februar: Karuzela Trio

25 januar 2017 Comments off

karuzela-trio-w

 

KARUZELA TRIO med Jørn Simen Øverli, Guro von Germeten og Espen Leite, accordion.
Jørn Simens vakre versjoner av kjente, litterære polske viser. For først gang gjendiktet til et annet språk.

35 års-jubileum SOLIDARITET NORGE – POLEN.

KARUZELA TRIO – polske sanger på norsk

Velkommen inn i et univers hvor Gud serverer jordbæris og tilgir. Han klør seg på kronen og blir bedt om å gi menneskene mindre strevsomme fjell å bestige, slik at hjertene deres endelig kan bli rolige. I KARUZELA er det morsom maskebruk i maskeraden, lykkestunder bak fasaden, samt grå klemmer med tristhet i fra landet som blir beskrevet som «faren og moren og himmelen og helvete på jorden.» Her er hodene fulle av smaragder og håndflatene som konvaller. Rundt kjærligheten banker regnet på, der trives djevlene, mens madonnaene stiger på livets karusell, og snurrer rundt og rundt i røde hesters ville seksspann.

KARUZELA er en kontrastfull samling universell polsk poesi og musikk, skrevet de siste 30 årene. Materiale har frem til nå, kun vært fremført på originalpråket og for et polsk publikum. Som Agata Passent, datter av den polske dikteren Agnieszka Osiecka (forfatter av de fleste Karuzelatekstene), beskriver det: «Polish composers have written fantastic melodies, and Polish poets have written beautiful lyrics for many years, but no one outside Poland has had a chance to listen to them, because Eastern European artists, musicians and writers as well as their fantastic songs couldn’t travel outside the «iron curtain». Poets such as Agnieszka Osiecka, Julian Tuwim or Jacek kaczmarski are icons of Polish history, every child knows their names. One can say they are the essence of «polishness».»

Karuzela ble utgitt i 2011 som et større ensembleverk med norske og polske musikere, nå tar Jørn Simen Øveli, Espen Leite og Guro von Germeten materiale med seg i en turnevennlig triovariant og inviterer publikum inn i en sterk, undrende og vilter verden av polske melodier og historier. «Alle tekstene er «gjenfortellinger» av Jørn Simen Øverli, ut fra polsk-norske prosaoversettelser og nære drøftelser med prosaoversetterne og polske litterater. Og med visdommen om det allmenne i tilværelsens mysterier, bisarre tildragelser og underfundige fryd, har det lykkes ham kongenialt å gjendikte i en personlig, innholdsrik språkstil, hvor ordene smyger seg inn i melodiene og samtidig tar velfraserte avsett derfra. Dette er ultimativ musikalitet. « Fra anmeldelse av KARUZELA i Jazznytt.

Om utøverne:
Jørn Simen Øverli (vokal og gitar) er en prisbelønt legende i norsk viseverden, ikke minst med sine tolkninger og versjoner av Øst-og Sentraleuropeiske sangdiktere som Vladimir Vysotskij. Han har introdusert flere nye viseunivers for nordmenn. Med sine friske tolkninger av kjente og ukjente Prøysenviser har han også kastet nytt lys over vår nasjonalskald.

Espen Leite (trekkspill) studerte ved Norges Musikkhøgskole med samtids-musikk og argentinsk tango som spesiale. Leite er en trekkspiller som beveger seg over et stort musikalsk spekter og har blant annet skrevet musikken til ”The Suicide” på National theateret i Oslo og til Ibsens ”Terje Vigen” og Hamsuns ”Livet lever”.

Guro von Germeten (vokal) er ny i Karuzelasammeheng, men har de siste årene turnert inn og utland med sitt ensemble Schwindelfrei Orchestra, med egenkomponert musikk i en heftig blanding av jazz, vise og balkan. Sammen har de utgitt tre plater – den siste «Jeg fant en bit av deg» ble til da hun i jubileumsåret

8. februar: KALDESTAD

25 januar 2017 Comments off

kaldestad_arelothekolbeinsen-w

Gyrid Nordal Kaldestad, vokal, harmonium. Anne Hytta, hardingfele. Are Lothe Kolbeinsen, gitar. Melankolske og drømmeaktige viser. Et spennende møte mellom ettertrakta musikere fra jazz, elektronika, improvisasjon og hardingfelespill.

15. februar: Aslak Borgersrud og Igor Dunderovic

25 januar 2017 Comments off

aslak-og-igor-1-w

 

«Spiller sanger fra Regjeringens Nye Liste Over Offisielt Godkjent Norsk Kultur»
På den lista finnes heldigvis både sanger av Aslak og Igor (og ikke minst det fremragende bandet Aslak & Igor), samt en rekke nasjonale skatter som tolkes ett hundre prosent korrekt. Har du flaks blir det alt fra Håvard Hedde til Alf Prøysen, men jeg lover faen ingenting. Hilsen Aslak!

ÅPEN SCENE

Emilie Heldal Lidsheim. Egne viser med eget komp på fiolin.

22. februar: DRAUMKVEDET med Kim Rysstad og Stein Versto

25 januar 2017 Comments off

KIM-A+VERSTO-2-w

 

DRAUMKVEDET sunget av Kim Rysstad. Poeten Stein Versto innleder.
Viser er en urform som varer ved, mens andre sjangre kommer og går. Draumkvedet ble laget på 13-1400-tallet og er enormt populært i dag.
OBS! Konserten er i 2. etasje!

1. mars: SYNG FOR MEG HEMBYGDS SKOGER – Åsta Holth

25 januar 2017 Comments off

skog-foto-tove-gronli-w

 

Åsta Holth – dikteren fra Finnskogen.
Tonesatt av Kjetil Skaslien.
Cesilie Skaslien, Eva Vemundsberget, Sten Bjørge Skaslien Hanseid.
Musikere: Per Husby, Per Bredesen, Lars Ihler og Kjetil Skaslien.

Året er 1994. Datoen er 27. september. TV programmet Da Capo er nettopp avsluttet. Nitti år gamle Åsta Holt puster ut på bakrommet Hun har gjort en strålende innsats. Hennes svar på programleder Vidar Lønn -Arnesens spørsmål om hvordan det er å bli gammel gjorde stor lykke.

” Å det er bære fint det. En slipper detta sexpresset da veit du. ”

Jeg var med i samme program og hadde en pratestund med Åsta etterpå. I hele mitt voksne liv har jeg lest og vært glad i Åstas diktning. Tanken om å lage musikk til diktene hennes lekte i bakhodet både titt og ofte. Jeg nevnte mine tanker for Åsta. ”Kanskje jeg kan lage en forestilling med dine vakre dikt og min musikk?” Svaret var kontant:

” Det skær du gjæra Kjetil, men det skær itte væra slik pling plong musikk!”

Dette er 22 år siden. ”Je håper at det blir mens je lever!” Slik ble det ikke. Jeg er likevel stolt og glad for endelig å kunne presentere Åstas fantastiske skildringer. Det har vært utrolig spennende og krevende. Jeg håper at musikken gir diktene det de fortjener.

Orkesternummeret ”Siste tango i fjøset” er inspirert av alle møtene Åsta og jeg hadde i fjøset hennes. ”Du, Kjetil, sa hun en dag: ”Det er ingen som veit det, men je er så glad i tango! Du veit vi er jo begge av finneætt. I Finland så er tango veldig populært. Så hvis du lagar ein tango tæil mæ, så blir je glad!”

Så ble en tango da, tilegnet Åsta.

Jeg hadde min første opptreden her i Svullrya for 73 år siden, så da var det på tide å få komme tilbake med forestillingen tilegnet Åsta Holth: SYNG FOR MEG HEMBYGDS SKOGAR!

Kjetil Skaslien

 

 

8. mars: OSLO sett fra FOSS

25 januar 2017 Comments off

Foss-w

 

Elever fra FOSS VGS framfører viser med Oslo-tema.

Inngang kr 100,-