Arkiv

Arkiv for emne ‘Høsten 2018’

26. september: Juliana Venter og Rolf-Erik Nystrøm

10 august 2018 Comments off

Foto: Alf Wold (hovedbilde)

Lacrimae Rerum

Juliana Venter – vokal
Rolf-Erik Nystrøm – saxofoner
Musikken denne kvelden følger opp tematikken i Vergils berømte uttrykk, the tears of things, der Aineias, nå flyktning i Kartago fra den trojanske krig, ser veggbilder i et tempel av hans venner og landsmenn skamfert av krig, og blir rørt til tårer. Tematikken handler om å gi innhold og hjerte til alt det som omgir oss. Musikerne tar dere med på en reise med tekster fra verdenshistoriens markante poeter, Rumi, Rilke, Shakespeare, Dante, Vergil, Hauge m.fl., på mange språk, tonsatt av Venter og Nystrøm, men også musikk av R.Strauss, Karin Rehnquist, Moulinié, og tradisjonsmusikk fra fjerne strøk, i deres intime og ekspressive nakne uttrykk. Verden virker uforanderlig,  men vi kan i poetenes navn ikke gi opp å forsøke.
En midnatt i juli befant jeg meg på en gammel kirketrapp i skogen i Aurdal, drikkende survin sammen med to av de tre menneskene jeg elsker høyere enn noen andre. Vi var opprinnelig på leting etter måneformørkelsen som dessverre var skjult bak skyene. Med ett la jeg merke til noe av det jeg opplever som sterkest i mitt nye liv i Norge; den mørkeblå himmelen som gjør trærne kullsorte og skogen forhekset og ondskapsfull. Et syn som fyller meg med en  uutholdelig melankoli og tvinger meg til å stoppe opp og lytte. Jeg ønsker å omfavne og synke inn i dette mørket. Dette er kanskje det nærmeste jeg har vært i å uredd oppleve en erkjennelse av at alle ting begynner og slutter i en evig strøm. At tingene omkring oss observerer oss på samme måte som vi observerer dem. Åpner oss opp på samme måte som vi plukker dem fra hverandre. Oss gjerrige, fråtsende, forbannete, morderiske, tyvaktige, maktsyke krigshissere. Oss poeter, musikere, kunstnere, skuespillere, dansere. Oss snekkere, konduktører, gatefeiere, advokater, leger, regnskapsførere, bønder, arbeidere. Oss mødre, fedre, brødre og søstre. Elskere, hjerteknusere, ektemenn og koner. Menneskehet.
I hjertet av alle ting finnes friheten og smerten, sorgen og latteren, skjønnheten og ødeleggelsen, håpet og tapet, hatet og kjærligheten, døden og fødselen, evig.
Juliana Venter
Om musikerne:
Juliana Venter er fra Sør-Afrika og har en stemme som beveger seg fra folkemusikk, via klassisk sang til eksperimentell rock. Hun samarbeider med De Utvalgte, har jobbet med Poing, Kork, og er kjent i sitt hjemland som dronningen av avant garde. Hun er også skuespiller og ble i år nominert med hovedrollen i sin siste film, The Harvesters, til filmfestivalen i Cannes.
Rolf-Erik Nystrøm er en av de internasjonalt ledende saxofonistene, og har et eget uttrykk som kan erstatte et helt band. Han har vært solist med alt fra Oslofilharmonien, orkestrene i Basel, St.Petersburg og Stockholm, til å spille med Jokke, Dubliners og tradisjonelle musikere fra og i hele verden.

Juliana Venter cv:
(f. 1970) er sanger og skuespiller, født og oppvokst i Sør-Afrika og Namibia hvor hun studerte operasang og piano.

Hun var frontfiguren i musikk-og performancebandet The Mud Ensemble fra Johannesburg, som oppnådde kultstatus og var pionerer innen avantgardemusikk i Sør-Afrika på 1990-tallet. The Mud Ensemble var også kjent for sitt arbeid mot apartheid.

Som vokalist er hun kjent for sin inderlige stemme, brede palett og sitt ekstreme uttrykk. Hun har av pressen blitt kalt ”the queen of South-African avantgarde”, men med føttene også godt plantet i opera, samtidsmusikk, folkemusikk, jazz og fri improvisasjon. Hun har bidratt på flere internasjonale innspillinger, og gitt ut soloalbumet Spooky Attraction From A Distance, av musikkpressen nevnt i samme åndedrag som Anthony Hegarty og Joanna Newsome, som et viktig bidrag til avantfolk-stilen.

Som komponist har hun bl.a.skrevet verk for stemme, strykekvartett, afrikanske tradisjonelle instrumenter, trommer og 7 motorsykler, som hun har framført versjoner av i flere land.

Venter har studert Meisner-metoden og deltatt i flere mesterklasser med den anerkjente skuespillercoachen Susan Batson (Nicole Kidman og Juliette Binoche).

Hun har arbeidet med bl.a.Josef Suchy, Carlo Mombelli, Poing, Kouame Sereba, Per Oddvar Johansen, Becaye Aw, Maja Ratkje og Mats Eilertsen.

Hun har spilt i flere profesjonelle Shakespeare oppsetninger i Tyskland, og høsten 2016 spilte og sang hun i Brecht’s Mother Courage, som turnerte i Sør-Afrika. Hun har hovedrollen i en ny internasjonal spillefilm fra Sør-Afrika, The Harvesters, om en boer-familie på tampen av apartheid. Denne ble plukket ut til filmfestivalen i kan i 2018, i kategorien Un certain regard.

I 2015 spilte hun i forestillingen The congress of dreams på Black Box teater i Oslo, manus av Øyvind Berg, regi Susanne Øglænd til strålende kritikker.

2016 Til utstillingen Jorn+Munch ved Munchmuseet i fjor fremførte hun sammen med saxofonisten Rolf-Erik Nystrøm 5 konserter med spesialkomponert musikk. Hun åpnet Oslo internasjonale poesifestival sist høst med et bestillingsverk med Nystrøm, og duokonserter med Øyvind Berg og Kay Miller. Konserter m/Moe, Nystrøm og Li TieQiao i Beijing. Konsert i København med Mette Mathiesen (Jeff Lynne/George Harrisson) og Jim Neversink. Konsert m/Alessandro Boratti i Roveretto, Italia.

2017: Konserter i Sør-Afrika, Harvestworks i New York, på Ultimafestivalens avslutningskonsert m/KORK i et verk av Lars Petter Hagen. Stamsund Teaterfestival. Nordisk Poesifestival.

Hun har bodd i London og Berlin siden 2002 og bor nå i Norge, der hun i 2018: bl.a. har komponert musikken til og medvirker i Barnas Bål, en ny teaterproduksjon for barn og ungdom, som tar for seg klimaproblemene verden står overfor, sammen med Marius Kolbenstvedt og Nikolai Lange-Nielsen. Hun arbeider fast med teatergruppen De Utvalgte, og gir ut en plate med James Wellburn på det belgiske selskapet Silken Tofu. Hun spilte flere konserter under Hardanger Musikkfest, turnerte m/Nystrøm og Kouame Sereba I Kina. Sang på Filmfestivalen I Haugesund I en framføring av musikk til stumfilmen Dantes Inferno, film fra 1911, med Munorensemblet. Var også sentral i Frikars store sommerspel, Draumefangaren, i Valdres i sommer.

NB! Konserten er i 2. etasje

KategorierHøsten 2018

3. oktober: Sigrun Loe Sparboe

10 august 2018 Comments off

Foto: Gro Lagesen

Plateslepp: NORDFOLKET.  Sanger om folket i nord.
Mattias Krohn Nielsen, gitarer. Jørgen Smådal Larsen, bass, perkusjon, trommer.
Martin Bowitz, piano.

KategorierHøsten 2018

10. oktober: SJANGERFRIE TEKSTER – Zakarias Meyer Øverli

10 august 2018 Comments off

 

Zakarias Meyer Øverli med venner.

Sangpoesi i ulike drakter.

NB! Elever/studenter inngang kr. 100,-.

 

KategorierHøsten 2018

17. oktober: Oslo By Steinerskole

10 august 2018 Comments off

 

Musikklinja på Oslo By Steinerskole
Disse unge artistene kommer tett på publikum når de formidler sine yndlingssanger på norsk. Noen har de skrevet selv, noe er oversatt og noen er gjendiktet. Deres reise inn i eget språk, egen sangtradisjon er sterk og utfordrende for dem og for publikum rives det i hjertet og i lattermusklene når de synger om sårbarheten og opplevelser i sine unge liv. De har selv laget arrangementene og akkompagnerer hverandre. Velkommen til høstens ærligste konsert!

NB! Elever/studenter inngang kr. 100,-.
KategorierHøsten 2018

24. oktober: Prøysen i vinden

10 august 2018 Comments off

Ill: Lisa Aisto

En forestilling med Jørn Simen Øverli og Espen Leite.

Det risler og rasler, river og røsker, ringler og tingler i Prøysens viser!

Nittedal Barnekor gjør naturlydene!

Idé: Ruth Wilhelmine Meyer.

KategorierHøsten 2018

31. oktober: Avlyst!

10 august 2018 Comments off

Kveldens konsert er avlyst. Vi beklager!

Dagfinn har 30 års fartstid fra den norske humorscenen, bl.a. i Hallo i Uken og som tekstforfatter for de beste komikerne. Han kompes av elegant originalmusikk signert Gaute Storaas, bass og Vigleik Storaas, piano.

KategorierHøsten 2018

7. november: Madonna og menneske

10 august 2018 Comments off

Foto:Thomas Kolbein Bjørk Olsen (Tora)

EUROPEISKE KVINNEPORTRETTER

Tora Augestad, sang. Espen Leite, akkordion. Jørn Simen Øverli, sang, gitar.

KategorierHøsten 2018

14. november: DOBBELKONSERT

10 august 2018 Comments off

EMILIE LIDSHEIM HELDAL med band. Inspirert av klassisk og afrikansk musikk.

 

MASÅVA  Ny gruppe på internasjonal folkemusikkgrunn, afrikansk inspirasjon (Mwasowa – gjensynsglede).

 

Begge grupper med eget materiale.

KategorierHøsten 2018

21. november: Rasmus Rohde – Verdens Beste Band

10 august 2018 Comments off

 

Gjensyn med en leken og humoristisk artist!
Kriss Stemland, tangenter/dobro. Erlend Smalås, bass.

NB! Konserten er i 2. etasje!

KategorierHøsten 2018

28. november: Briskebyen Lyttemannslag

10 august 2018 Comments off

Bandet består av Anne Bolette Stang Eng – vokal/synth, Mats Lillehaug – trommer/kor, Helge Harstad – bass/kor og Frode Berntzen – gitar/voka. Bandet spiller i hovedsak Berntzens låter. Tekstene spenner fra tonesatte dikt av Saabye Christensen, Røsbak, Rønningsbakken via tekster av bandet selv til sangerhelt uten ord!

Sjangermessig krysses det grenser over en lav sko mellom jazz, pop, vise og en og annen snei innommer rocka territorium!

 

KategorierHøsten 2018

5. desember: FRA ISTID TIL NÅ

10 august 2018 Ingen kommentarer

 

Hans Børli 100 år

ANNE MARIT JACOBSEN diktlesing
SINIKKA LANGELAND sang, kantele

 

Anne Marit Jacobsen og Sinikka Langeland samarbeidet i flere år med balladekonserten «Det Syng». Nå møtes de for å løfte fram tekster av Hans Børli i jubileusmåret 2018. Begge har et svært nært forhold til hans diktning og i konsertforestillingen lar de noen dikt stå side om side med skogfinske runesanger. Børli vokste opp på en finneplass og selv om han ikke identifiserte seg som finnskoging så var den skogfinske kulturen også en del av hans kulturelle arv. «Glimrende Anne Marit Jacobsen gir Hans Børlis dikt sceneliv» skrev Elisabeth Rygg i Aftenposten I forbindelse med hennes framføring av forestillingen “ NÅ “ på Nasjonalteateret. Innimellom utdrag fra denne forestillingen synger Sinikka Langeland noen av sine tonsettinger.

Hun var bare 17 år da hun tonsatte et dikt av Hans Børli for første gang. I 1985 satte hun tone til «Langt innpå skoga» også navn på hennes debut plate i 1994. Hun er også den som har ført Børlis dikt ut I verden med sin innspilling “Starflowers” og turnéer i Europa, Japan, India, Irland og USA. «Det er noe med Anne Marit Jacobsen. I så mye av det hun gjør utstråler hun en kolossal varme og følelse for stoffet hun fremfører. Og i NÅ… formelig strutter hun av formidlingsglede…», skrev Inger Merete Hobbelstad, i Dagbladet.

Fra ISTID til NÅ er en poetisk musikalsk reise i Hans Børlis univers og livsfilosofi med vekt på undringen over menneskets forhold til naturen, fra ….. da selve Tiden satt med hodet i hendene og visste ingen råd … til NÅ.

 

KategorierHøsten 2018