Arkiv

Arkiv for emne ‘Høsten 2017’

11. oktober: OSLOSTEINER

23 august 2017 Comments off

 

Sangelevene ved Oslo by Steinerskole tolker egne og andres sanger på norsk!
De 
akkompagnerer hverandre på diverse instrumenter og synger på hverandres viser.

Entré kr 100,-

KategorierHøsten 2017

25. oktober: VIOLETA PARRA – 100 år!

23 august 2017 Comments off

Med:

«Veronica Tiznado y sus amigos» (betyr Veronica Tiznado og hennes venner)
Veronica: Sang og gitar
Leonel Butron: Zamponas og Quena
Javier Lizares: Galmes  Gitar og Charango


Leonel Butron – Javier Lizares Galmes


Luis Sucari & Carlos Aranguiz. Musikalsk duo fra Latin-Amerika – Chile.
Berta: Gitar og vokalist.
Carlos: Charango, Cuatro venezolano, Zampon̂as og Kor.


Pablo Alcayaga: Gitar og vokalist


Lars og Jørn Simen bidrar med Parra på norsk

Parra på norsk! Konserten er kommet i gang på initiativ fra
Kulturforeningen Violeta Parra.

OBS! Konserten er i 2. etasje!

Om Violeta Parra

I 2017 er det 100 år siden den chilenske folkloristen og sangeren Violeta Parra ble født.

Folkesangeren Violeta Parra, en av de mest populære artister i Chile på 40, 50 og 60-tallet, hadde reist land og strand rundt i Chile og samlet 3000 folkesanger.

Hun var en av de viktigste musikerne i folklore-boomen på 1950-tallet. Dette la grunnlaget for en musikalsk bevegelse i Latin-Amerika på 1960-tallet som fikk navnet  ”Nueva cancion” (Ny Sang) og som i Chile fikk navnet ”Nueva cancion chilena”. Bevegelsen fornyet tradisjonell folkemusikk, og tekstene hadde en tydelig sosial og politisk vinkling.
Bevegelsen ønsket å motvirke dominansen som musikk fra Europa og USA hadde fått i Chile og Latin-Amerika. Instrumenter som ble brukt var gitar, Quena (fløyte), Zampona (panfløyte) og Charango (strengeinstrument i lut-familien), alle med bakgrunn fra fra Andesregionen,  Cajon (et boks-formet persekusjonsintrument fra Peru) og Guitarron (25-strengs instrument fra Chile).

Violeta Parra og hennes barn etablerte en av de viktigste musikk-cafeene for folklore og ”Nueva cancion” i Chile, ”La Peña de Los Parra”.
Disse musikk-cafeene ble forbudt og nedlagt under diktaturet i Chile, som varte fra 1973 til 1989, og sangerne ble forfulgt, arrestert eller reiste i eksil.
Som alle husker var en av de aktive musikerne Victor Jara, som ble holdt innesperret, torturert og drept på nasjonalstadionen.

Violeta Parra ble født i 1917 og i 2017 feires vi 100-årsjubileet for henne. Hun døde for 50 år siden, i 1967, hun tok sitt eget liv.

I Europa, USA og mange andre land er hun mest kjent for sangen ”Gracias a la vida” (Jeg vil takke livet) som mange har tolket, bl.a. Arja Saijonmaa, Marie Bergman, Mercedes Sosa, Joan Baez, Inti-Illimani blant flere.

KategorierHøsten 2017

1. november: ELIAS AKSELSEN med familie

23 august 2017 Ingen kommentarer

 

En visekveld med taterviser, gode historier og noen julesanger (siden vi nærmer oss jul).
Barna Stig, Kristine og Veronica bidrar også. Karl-Fridtjof Johansen, gitar.

KategorierHøsten 2017

8. november: ELI STORBEKKEN og SIGURD HOLE

23 august 2017 Comments off

 

FABEL 

Eli Storbekken, vokal. Sigurd Hole,  kontrabass. Jørn Erik Ahlsen – gitar

Jarle Vespestad, trommer. Britt Pernille Frøholm, hardingfele.
Karl Seglem, bukkehorn/saxofon.

Sigurd Hole, Eli Storbekken Foto: Andreas Ulvo

I 2016 gav Eli Storbekken i samarbeid med Sigurd Hole ut det kritikerroste albumet Fabel. Fabel er en hyllest til vår musikalske kulturarv som tar oss med tilbake i tid med en eventyrlig blanding av folkemusikk og jazz. Storbekken har gravd langt ned i Nordens repertoar av eldre viser og funnet frem de låtene som står hennes hjerte nærmest, med melodivarianter hentet hovedsakelig fra grensetraktene i Hedmark og Østfold. Musikken er arrangert av Sigurd Hole. Med utgangspunkt i sitt jazzlandskap har han – med god hjelp av de fremragende musikerne i bandet – skapt et åpent møte mellom tradisjon og nyskapning hvor blant annet improvisasjon og jazzaktige elementer gir musikken nye farger. I sentrum står sterke melodier og tekster om ulike mellommenneskelige forhold som er like aktuelle i dag som de var for 250 år siden. Selv om mye av innpakningen er av en mer moderne karakter er det opprinnelige musikalske uttrykket er godt ivaretatt, noe den nylige Spellemann-nominasjonen for 2016 i kategori Folkemusikk / tradisjonsmusikk er et godt bevis på.

Om hovedutøverne

Eli Storbekken er en av Norges mest etablerte og erfarne folkesangere. Hun har en lang og variert karriere innen den vokale folkemusikken bak seg, og har gitt ut fire soloplater og boka «Nattergalen». I 2014 og 2009 fikk hun Folkelarmprisen for utgivelsene ”Rosekolla” en dokumentasjonscd og «Maros». Storbekken har medvirket på festivaler i hele Norden, og har representert Norge i Russland, Ukraina, USA, Quatar og Østen. Ved siden av utøvende virksomhet underviser Storbekken i folkesang blant annet ved Ole Bull Akademiet og UiO.

Sigurd Hole er best kjent fra sitt arbeid med band og musikere som Eple Trio, Tord Gustavsen, Jon Eberson, Helge Lien, Karl Seglem – og sitt eget band Sigurd Hole trio. Han har turnert verden rundt og har medvirket på mer enn 25 plateutgivelser. Hole har lang erfaring både som komponist og arrangør med produksjon for alt fra små besetninger til større ensembler som Kringkastingsorkesteret. I tillegg til utøvende virksomhet underviser han i kontrabass ved Norges Musikkhøgskole.

Sitater fra pressen: 

Østlending den 7/8 2017

fra Festspillene i Elverum

Eli Storbekken mante fra trolske toner og urkraft i sin musikalske eventyrreise i Gravberget kirke!

«Fabelaktig fabelmusikk, en konsert med stor formidlingsevne og musikalitet i verdensklasse.» (Arbeidets Rett)

«En framifrå utgivelse til å nytes fra uhemmet fra først til sist.» (Hamar Arbeiderblad)

«Instrumenteringen og de elegante arrangementene gjør Fabel til en utgivelse som merker seg ut – et knippe vakre viser presentert på en framifrå måte!»

(Avisa Hordaland)

Utenom Sigurd og Olav Torget  var de andre musikerne på innspillingen: Karl Seglem – sax/bukkehorn, Nils Økland – fele

«Tøft, annerledes og nytt!» (Tor Hammerø)

KategorierHøsten 2017

15. november: OSLOTONEN – en kabaret

23 august 2017 Ingen kommentarer

 

Hvis tonen surner, kan du slå opp da?

Samtidskomponist Synne Skouen har skrevet fusjonistisk musikk for slampoetiske tekster av Torgeir Rebolledo Pedersen. Dette er en kabaret hvor de toneangivende og fremtredende utøverne Guri Egge, Håkon Thelin og Håkon Austbø får liv og virke vevd inn i musikk og handling i en blanding av virkelighet og fiksjon, forakt og kjærlighet.

Guri Egge, vokal, tekst. Håkon Austbø, klaver, tekst. Håkon Thelin, kontrabass, tekst.
Torgeir Rebolledo Pedersen, poet.

KategorierHøsten 2017

22. november: AUSTESTAD

23 august 2017 Comments off

Hans Martin Austestad er 34 år og utdannet jazzsanger, singer/songwriter og strengeinstrumentalist fra Norges Musikkhøgskole. Han skriver låter på sin egen dialektnorsk. I mars 2017 slapp han sitt andre soloalbum, og bok, der han går løs på tematikk om fremmedfrykt og rasisme, med humor og alvor på hver sin skulder. Plateboken, som han selv kaller den, er titulert «For folk flest».

Singlene Liten BygdSlag For Slag og Få No Radioen På fra debutalbumet gikk i 2015 rett inn på NRK P1s radiolister, og roterer der fremdeles i ny og ne.

Austestads musikalske univers kretser rundt pop/rock sjangerlek med inspirasjon fra de siste 100 årene. Legg til en porsjon fingerspissgefühl for bluegrass, som Austestad tre ganger har blitt nominert til spellemannsprisen for, og du får en fengende blanding av avanserte folkpoplåter med skiftende rytmer og stemninger. Og i sentrum av det hele står de viseinspirerte sangtekstene som Dagbladet likte godt nok til å anmelde «Takk for at du synger på norsk, Austestad.»

Til Josefine visescene kommer Austestad med gitarer, banjo og en eller to musikalske kompanjonger fra sitt band.

For lenker til videoer, spotify www.austestad.no

Youtube-lenke som kan være aktuell i disse valgdager: https://www.youtube.com/watch?v=WZLY3jTLVBI

KategorierHøsten 2017

29. november – BESTILLINGSVERKSKVELD

23 august 2017 Comments off

 

Anders Røine, Øystein Sevåg, Håkon Thelin, Anders Aarum.

Vår faste høstkveld hvor komponister/tekstforfattere kommer og urframfører splitter nye viser,
enten alene eller med medmusikanter/sangere. Støttet av Det norske komponistfond.

KategorierHøsten 2017